петък, 14 август 2015 г.

НОНИ (NONI) - кралица на плодовете

НОНИ (NONI) - кралица на плодовете
Morinda Citrifolia (НОНИ) е храст или малко дърво без прецедент в растителния свят.  Родината на НОНИ е Полинезия в Тихия океан, Таити, Хавайските острови, Карибските острови. Наричат го "кралица на плодовете", заради изключителните му възможностите за защита на имунната система. Нони расте в сенчести гори, както и в отворени места на скалисти и песъчливи почви. Достига зрялост на 18 месеца и след това дава плодове всеки месец през цялата година. Открива се на вулканични терени или сформирани от лава брегове. Екстрактът от плод на НОНИ е богат на витамини, минерални вещества (натрий, калий, желязо манган и магнезий), 18 аминокиселини и ензими, задоволяващи дневните потребности на организма. Други активни вещества, които се съдържат в нони са: ксеронин, проксеронин, скополетин и дамнакантал.
В Полинезия се използва в народната медицина още от древността. Счита се за свещено растение поради многостранното му оздравяващо действие върху човешкия организъм и като мощен източник на енергия.
Сокът от Нони съдържа в голяма концентрация веществото Proxeronin, което регенерира, съживява клетките и увеличава способността им да усвояват хранителните вещества от храната. По този начин оздравява организма, намалявайки недостига на вещества. Засилва имунната система и подобрява обмяната на веществата. Може да бъде употребяван от деца и възрастни.
Една от най-важните съставки на Нони - Damnacanthal, способства образуването на т.нар. Т- и В- клетки и за формирането на оптимално равнище на лимфоцити и фагоцити. Служи като своеобразен надзирател при процеса на делене на клетките и тъканите и "не позволява" те да се из­родят. Осигурява оптимална работа на имунната система. Активните еле­менти, ксеронин (Xeronine) и проксе­ронин, също подобряват работата на имунната система и имат антидепресивно действие. Тези вещества усил­ват отделянето на ендрофин, чието действие се изразява в подтискане на болката и подобряване на настроени­ето. Освен това ксеронинът активира противовъзпалителните механизми на организма, има антиалергично действие и усилва съпротивителни­те му способности срещу бактерии и вируси. Веществото скополетин подпомага функционирането на епифизата, увеличава нивото на серотонин и мелатонин, като по този начин предпазва от колебания в настроението и оказва благоприятно въздейс­твие по отношение на адаптацията на организма към измененията на денонощния цикъл.
Съвкупността от специални активни вещества, съ­държащи се в продукта NONI-SAFT увеличават взаимодействието между клетките, усилвайки по този начин способността им да регене­рират. NONI-SAFT притежава и други изключителни качества, като възможност за нормализиране на клетъчните процеси, подобряване на метаболизма, активиране на защит­ните механизми на организма срещу възпалителни процеси. Най-важното му качество е, че има антиалергично действие.

 

КАК ДА ПОРЪЧАМ СОК ОТ НОНИ?

Няма коментари:

Публикуване на коментар